Jedna od najvećih prednosti WordPressa CMS-a u usporedbi s ostalim servisima je neizmjerno velika biblioteka pluginova i tema. Pluginovi i teme unaprjeđuju funkcionalnost web stranice, pružaju bolje korisničko iskustvo i općenito pružaju više mogućnosti, informacija i potencijale za analizu digitalni rezultata– skupljanje leadove, praćenje analitike, povećanje mailing liste, povećanje sigurnosti web stranice i slično.

Plugin je software koji sadrži određene funkcije te se iznimno lako može dodati na WordPress web stranicu. Plugin se preuzima u obliku zip datoteke te se instalira na web stranicu te tako ostvaruje potpuni potencijal web stranice bez da se piše kod. Većina pluginova je besplatna dok su neki dostupni uz plaćanje, ali svejedno, bez obzira na to iznimno su korisni ili čak nužni za rad vaše web stranice. 

Proći ćemo kroz 5 pluginova koje najčešće koristimo objasniti Vam, objasnit Vam njihove prednosti te što njihovom instalacijom dobivate..

Yoast SEO

 

Želite li se pozicionirati na što višim pozicijama u rezultatima na tražilici? Pronašli ste plugin za Vas!

Yoast SEO Vam pomaže privući više posjetitelja s tražilica na Vašu internet stranicu. Iako je WordPress izravno prilagođen SEO-u, postoji još puno toga što možete učiniti kako biste povećali broj posjeta na vlastitoj web lokaciji koristeći najbolje primjere iz SEO prakse.

Yoast SEO jedan je od najpopularnijih WordPress dodataka svih vremena. Od svih dodataka za  WordPress SEO, Yoast nudi najopsežnije rješenje sa svim značajkama i alatima koji su Vam potrebni za poboljšanje SEO-a na stranici.

yoast seo blog post swipe

Pomaže Vam dodavati metaoznake, generirati karte internet stranice, povezati internet stranicu s Google Search Consolom ( iznimno je važno samostalno dodati web stranicu u Google Search Consolu), optimizirati ga za društvene medije i još mnogo toga.

Yoast dolazi s moćnom značajkom preusmjeravanja koja Vam omogućuje lako stvaranje 301 preusmjeravanja što je izuzetno korisno. Također Yoast otkriva promjenu URL-ova i stvara automatska preusmjeravanja tako da na Vašoj internet stranici nema neispravnih veza.

S Yoast SEO pluginom dobivate najvažnije funkcionalnosti SEO-a na Vašoj internet stranici, te plugin možete preuzeti ovdje.

Smush

 

Svaka slika koju koristimo na internet stranici ima svoju veličinu te zahtjeva količinu vremena pri učitavanju kako bi se u potpunosti učitala te prikazala na zaslonu.

Kako smanjiti vrijeme učitavanja blog članka ili internet stranice? Jedan od načina je da optimiziracija slika koje se nalaze na internet stranici, a u tome će Vam pomoći Smush!

Optimizacija slika je sjajan način da smanjite vrijeme učitavanja web stranice. U WordPressu postoji dovoljno načina za to, ali mi preferiramo kombinaciju tinypng i Smusha.

Smush omogućava da optimizirate slike, uključite lijeno učitavanje, promijenite veličinu, kompresirajte te poboljšajte rezultat na Google Page Speed testu. Smush će komprimirati slike bez vidljivog pada kvalitete. Optimizacija slike je najjednostavniji način za super brzo učitavanje web stranice.

swipe blog smush

Ovaj plugin je vrlo jednostavan za upotrebu te možete optimizirati svoje slike istovremeno kada se šalju Vašem serveru. Besplatna Vam verzija nudi optimizaciju 50 slika odjednom. Za početnike je ovo vrlo jednostavan alat koji pruža učinkovit način za optimizaciju slika radi poboljšavanja njihovih blogova

Nedostatak Smush plugina je što Vam Smush ne daje mogućnost kontrole nad optimizacijom slike, što nije uvijek idealno, ali na primjer ako učitate sliku veličine 3 MB na svoju stranicu, Smush će veličinu slike  kompresirati za 10%-20% te će slika zapravo biti 2.4 mb ili 2.7 mb što nije loše, te i još dodatno možete smanjiti veličinu slike putem tinypng-a.

Alternative: EWW Image Optimizer, Imsanity i Adobe Photoshop.

WP Fastest Cache

 

Pozicija internet stranice u Googlovim rezultatima ovisi o puno faktora, ali jedan od najvažnijih je svakako brzina učitavanja web stranice.

Najvažniji faktori s kojima se kontrolira brzina učitavanja su: veličina slika te kvaliteta teme, ali postoji još jedan način ubrzavanja učitavanja brzine web stranice, a to je – brisanje cachea

Cache je priručna (predmemorija) memorija koja služi za pohranu podataka koji se često koriste. Nakon mnogo učitavanja web stranice, ona se može napuniti, što usporava i otežava rad web stranice, stoga ju je, s vremena na vrijeme potrebno  obrisati

Caching je pomalo nejasan pojam i u slučaju web stranica ima dvije uloge. Caching ili, razumljivije rečeno ,predmemoriranje je pohrana sadržaja u privremenu memoriju. Dva su načina stvaranja predmemorije web stranica. Jedan je na strani servera koji poslužuje stranicu, a drugi na strani posjetiteljovog uređaja.

blog swipe đakovo fastest cache

Predmemoriranje na strani servera ( server-side caching)

WordPress funkcionira tako da “posloži” stranicu te ju “složi” na serveru, a nakon toga posluži posjetitelju. Za to “slaganje” stranice je potrebno neko određeno vrijeme. Kada bismo “složili” stranicu prije nego ju netko posjeti, posjetitelji više ne bi morali čekati na to. Upravo to radi ova vrsta predmemoriranja.

Predmemoriranje na strani posjetitelja ( browser-side caching) 

Posjetitelji često više puta posjećuju istu stranicu dok se sadržaj iste stranice ne mijenja često. Iz tog razloga velike elemente poput slika privremeno pohranjujemo na njihovom uređaju. Zbog toga ne moraju čekati da se slike posluže s interneta, nego se učitaju direktno s njihovih uređaja.  Na taj način, smanjuje se vrijeme učitavanja web stranice.

WP Fastest Cache je najjednostavniji i najbrži wordpress Cache sustav koji omogućava brisanje svih chache datoteka prilikom objave postova ili novosti na web stranici.

Contact Form 7

Na svakoj web stranici potreban je obrazac za kontakt jer Vašim posjetiteljima olakšava kontakt s Vama! Contact Form 7 najprikladniji je dodatak za WordPress jer Vam omogućuje veliku kontrolu nad Vašim obrascem.

Ovaj plugin je odličan alat za izradu povlačenja i ispuštanja internetskih obrazaca te Vam omogućava jednostavno stvaranje obrazaca za kontakt, obrazaca za pretplatu putem e-pošte, obrazaca za online narudžbe, obrazaca za plaćanje ankete, ankete i u osnovi sve druge vrste mrežnih obrazaca sa samo nekoliko klikova.

contact form 7 swipe

Contact Form 7 može se integrirati sa svim popularnim marketinškim platformama i platformama za plaćanje, te na taj način možete izrađivati moćne obrasce u vrlo kratkom vremenskom roku

Contact Form 7 također Vam daje mogućnosti velike “customizacije” cijelog obrasca do svakog individualnog polja. kako biste ga u potpunosti prilagodili Vašim željama i potrebama.

Insert Headers and Footers

Insert Headers And Footers vrlo je koristan plugin Vam omogućava postavljanje određenih stvari ili kodova u -“Header” ili  “Footeru”. Oni služe za pronalaženje dijelova teme koje je potrebno izmjeniti.

Ovaj plugin je potreban je kada želite implementirati kod poput Google Analyticsa, prilagođenog CSS-a, Facebook Pixela i još mnogo toga. Nema potrebe za uređivanjem datoteke s temom, koja Vam može predstavljati problem, u slučaju ako ne poznavanja koda.

Header i footer blog swipe digitalni marketing


Glavne prednosti:

  • Brzo postavljanje
  • Jednostavno umetanje skripti
  • Umetanje “header” koda / “footer” koda
  • Dodavanje Google Analyticsa u svaku temu
  • Dodavanje custom CSS koda u svaku temu
  • Umetanje Facebook Pixel koda
  • Umetanje svakog koda ili skripte uključujući HTML i Javascripta

Neki od pluginova (dodataka) koje smo naveli u blogu su u potpunosti besplatni, neki su besplatni s ograničenim djelovanjem dok ostali su plaćeni pluginovi.


Svaki od njih ima svoju plaćenu ili besplatnu verziju koja sa sobom donosi određene prednosti ili mane, ali će Vam u svakom slučaju pomoći u radu.

Matko Dragičević